Affiliate marketing

Affiliate marketing is het proces waarbij een affiliatie een commissie verdient door de marketing voor een ander persoon of bedrijf haar producten te doen. De affiliate zoekt een product of dienst wat ze leuk vinden, promoten dat product en verdienen een gedeelte van elk product dat via hen verkocht wordt. De verkopen worden bijgehouden door affiliatie links tussen de ene en de andere website.

Doordat affiliate marketing werkt door de verantwoordelijkheid voor de marketing van een product te verdelen over verschillende partijen. Om dit proces te laten slagen, zijn er drie partijen aanwezig.

 

1. De verkoper en productmaker

2. De affliatie en adverteerder

3. De consument/ koper

 

Hieronder duiken we in deze complexe relatie tussen deze drie partijen die er samen voor zorgen dat affiliate marketing een groot succes is.

De betrokken partijen bij Affiliate marketing

  1. De verkoper en productmaker

De verkoper, een solo ondernemer of een gigantische onderneming, die zijn product, dienst of service aan gaat bieden door middel van een affilate hoeft niet actief betrokken te zijn bij de marketing van zijn of haar product. Zij staan een deel van hun omzet af aan de bemiddelaar en de externe adverteerder in ruil voor de sales die de tegenpartij creëren.

 

Bijvoorbeeld: de verkoper is een e-commerce bedrijf die pas gestart is met een dropshipping business. Hij wil graag een groter bereik dan dat hij nu heeft en schakelt de hulp in van een affiliate.

 

  1. De affiliate en adverteerder

Ook deze kan of een individu of een groot bedrijf zijn. Deze partij is verantwoordelijk voor de marketing van het product of de dienst van de verkoper. Zij zorgen dat dit op een aantrekkelijke manier aangeboden wordt aan verschillende potentiële klanten. Dit kan door middel van bijvoorbeeld social media, blogs of websites. Wanneer dit product verkocht wordt heb je een consument/ koper.

 

  1. De consument/ koper

Of de consument het nu door heeft of niet, zij zijn degene wat ervoor zorgt dat affiliate marketing bestaat. Zoals ik zojuist vertelde kwam de koper het product tegen via bijvoorbeeld social media, een blog of een website en door middel van een klik op het product wordt de potentiële koper doorgestuurd naar de website van de verkoper. Hier ronden zij hun aankoop af en is het cirkeltje van affiliate marketing rond.

Hoe wordt iedere partij betaald?

De verkoper verkoopt zijn of haar product of dienst door middel van de hulp van een affiliate. Maar hoe wordt de affiliate nu betaald? Hier zijn drie manieren voor. De verkoper krijgt de verkoopprijs voor het product, maar moet natuurlijk een gedeelte afstaan aan de affiliate.

 

  • Dit kan door middel van een betaling per sale. Dat houdt in dat de affiliate voor iedere sale zij genereren voor de verkoper een percentage ontvangt. Bijvoorbeeld: een affiliate zorgt voor 20 verkopen van 20 euro. De affiliate krijgt voor elke sale vast 5%. Dit betekent dus dat zij 20 euro verdienen (dit is een klein en niet reëel voorbeeld).

 

  • Ook kan een affiliate betaald worden per lead, een lead is iemand die daadwerkelijk interesse toont in het product. Zij hebben het product dus uitvoerig bekeken en denken na over de aankoop. De affiliate krijgt een bepaald bedrag uitbetaald voor iedere lead die zij genereren.

 

  • Als laatst kan een affiliate ook betaald worden per klik. Zodra iemand op de link van de verkoper klikt door werk van de affiliate. Krijgen zij weer een bepaald bedrag uitbetaald.

Meer weten over de mogelijkheden van Affiliate marketing?

Hoe dit jouw organisatie meer sales op kan leveren? We helpen je graag verder.

Contact